Twee soorten geluid

Ons dagelijks leven wordt overladen met ongewenst geluid. Geluid kent twee basisvormen: akoestische energie en mechanische energie. Elk soort geluid dient op een eigen manier aangepakt te worden.

1   Akoestische energie

Akoestische energie of geluid is wat we dagelijks ervaren. Het is in feite trilling   van de lucht (geluidsgolven) die door het trommelvlies in het oor wordt omgezet   in voor de mens hoorbare geluiden.

Wil je dit geluid beperken, dan zal je de geluidsgolven in de lucht moeten afremmen of absorberen. Klassieke absorbtiematerialen zijn dikke gordijnen, tapijten, akoestische panelen, enz.

2   Mechanische energie

Mechanische energie is de bron van akoestische energie. Alles wat trilt, brengt de omringende lucht in beweging en creëert zodoende akoestisch geluid. Soms in een gewenste vorm zoals de speakers van een hi-fi installatie, maar meestal gaat het om ongewenst (omgevings)geluid.

De carrosserie van een auto die wordt blootgesteld aan een voortdurende bronnen van geluid van de motor, aandrijving, rolgeluiden van banden en wegdek, de ruwheid van het wegdek enz.

In schepen wordt mechanisch geluid geproduceerd door golfslag en vanuit de machinekamer.

Laadruimtes van bestelbussen.

Ventilatiesystemen.

Transportpijpen zoals gebruikt in petrochemische en food industrie, etc.

In alle bovenstaande voorbeelden wordt geluid geproduceerd en doorgegeven via de constructie. Concreet gezegd hoor je op een stalen olieplatform een schroevendraaier op 50 meter afstand nog vallen.

Om dit tegen te gaan zal je iets moeten doen ter voorkoming van het vibreren van de constructie. PYROTEK NC en VIBRAMOUNT ontwikkelen producten om deze vibratie en resonantie te beperken.

© 2015 - 2024 Verotek | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel